Softbox

project description

We outfitted this small apartment in warsaw with a unique single piece unit called the 'hardbox'. The room is then surrounded by a curtained wall that contrasts with the 'hardbox' in the center. The 'hardbox' is clad in recycled wood from furniture that belonged to the owner's grandmother. it features a kitchen, bathroom and an extra sleeping space for two people.

Dwell 09.2009 / ISSN 1530-5309 / Finishing touch / Handle With Care :

Before moving with his parents form Warsaw to Paris at age 16, Krzysztof often visited his grandmother in her 800-square-foot apartment. Shortly after her death in 2005, then 25-year-old Krzysztof returned to Poland and moved into her home, which was filled with a hodgepodge of wooden furniture accumulated since the late 1940s, when his great-grandparents moved into the apartment. Though Krzysztof wanted to modernize the space, he "didn't want the old life of the apartment to disappear completely." With Warsaw architecture firm Centrala, Krzysztof arrived at a compromise. Together, they dismantled the apartment’s old doors, tables, bookshelves, and chairs, and used them to build a 12-by-10-foot "free standing unit—dubbed the Hardbox that contains a kitchen, toilet shower, bathtub, and fold-out guest bed. The rules: No panel could be the same color or shape, nor could they alter design details like moldings or keyholes. Even the doorpost lined with faded pencil marks tracking Krzysztof’s height as a growing boy was incorporated into the piece. In a world where things that should be saved are all too often lost and those that should be replaced aren’t, the Hardbox strikes an admirable balance of sentiment and modernity.

project facts

Projekt wnętrza kawalerki na Ochocie, Warszawa:

Przekształcenie mrocznego wnętrza dziewiętnastowiecznej kamienicy z oknami wychodzącymi na ciemną studnię w rozświetloną scenografię, niezwykłą enklawę, dzięki której można odciąć sie od wielkomiejskiego zgiełku. Uwolniono przestrzeń, koncentrując funkcje użytkowe i umieszczając je w boksie zbudowanym z fragmentów mebli, które znajdowały się w tym mieszkaniu od dziesięcioleci. Odzyskana przestrzeń jest elastyczna, zmienna, można ją dzielić tkaninami na strefy. Kotary nie tylko przesłaniają przestrzeń, ale i rozpraszają sztuczne światło, działając jak fotograficzny softbox.

authors

Project: 2007

Małgorzata Kuciewicz
Jakub Szczęsny

cabinet-maker: Leszek Nowosielski

by project advancement
WP_20140812_018 LtC_2Wirkus Photo_by_Bartek_Warzecha_DSC3006mini Iron_Maiden_3 SDI_0598 _DSC9474 aureolalampmini1 1378676_166040136925676_648037791_n keret_warsztaty_ksia_z_ka_test51 De_Iacobis_Simone_09 1401826_10152066791001354_1873195903_o DSC_0985 Fot_Bartek_Warzecha_mini3 wizualizacja_1 michal jonca skwer_w_pawilonie_strefa_parkour_1200px 11 info2 IMG_0361 DSC_0984_copy CEG patio laboratorium 2000 Studio_b DMY_Jakub_Szczesny_Sen_o_Warszawie_web1 DSC_0794mini 9 8 DSC_0869 copy skwer2 Illus_1 smile koncept zolty2 DSC_0404 night_out OHEL_front view_3 RM net 2 DSC_0726 copy 7mini CENTRALA_BIERUN 1 NUKII_1 IMG_9085 Sil_07 STAD render podstawowy 600 czysta logo TT_Treasure_Tent_gk CERANOW house_Jakub Szczesny_view 3 narrogin_noc2s_140911t DSC_0230 Polish Spring_Jakub Szczesny_Birzeit2009_5 vis2 VEN_proj_01 intro SIE_stan_z_27012014_1 9_PODKOWA house_mockup_2_Jakub Szczesny Stretched Pavilion_prototype3_Jakub Szczesny_Schloss Solitude 2010_3_small HOO 02schematy_przekro TAMKA apart_Jakub Szczęsny_photo Radek Wojnar_2 WROC render3 Red Bull Room_1_fot Paweł Fabjanski Red Bull Photofiles WWR 05 kro ele plakat Corelation_Wsp MHP impresja net4 LACE1 TEST_zaproszenie2 wnetrze-005_pt cover ele ikonka makieta021 centrala7x 038_3 015_3 polin3 TAMAGUCHI PARK_Ofer Bilik_Jakub Szcz?sny_1 WALE STRONA 01 Collector_Kolektor installation Jakub Szcz�sny_photos by Kamil Mrozowicz Maciej Zaniewski_8 SYNCHRONICITY_light installation in Warsaw_centrala 4 logo mis_makieta 06_wz Centrala_holon_synchronicity1 001_1 002_3 031_6 036_3 007_3 009_2 024_1 IC 025 032_2 035_1 LUK foto3 016_1