The sporting hall in Bierun

project description

Location was chosen beyond the existing park adjacent to the high school The hall is its additional closure thus adding spatial value. The building is situated on a slope and makes use of the vertical difference of the terrain. The aisle as well as the direct entrance to the auditorium are above the level of the hall's playground and above auxiliary facilities which also serve the outdoor playground.

Site area: 2,5 ha
Usable floor area: 3269 m2
Total area: 3948 m2
Volume: 25 737 m3
Design: 2002-2003
Construction: 2004-2006
Cost of investment: (building and outdoor sportfacilities) 15 mln PLN

project facts

Konkurs architektoniczny SARP (I nagroda): 2003, realizacja: 2007
Budynek nagrodzony w konkursie „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2007”

Halę zaprojektowano na skarpie poza sugerowaną lokalizacją, oszczędzając park i wykorzystując różnicę poziomów terenu. Dzięki temu obiekt wydaje się kameralny w skali miasteczka, a wejście główne znajduje się na górnym poziomie, umożliwiając zorganizowanie publicznego placu. Hall i bezpośrednie
wejście na widownię znajduje się na górnym poziomie, a płyta sali i wszystkie zaplecza na dolnym (obsługują one jednocześnie boiska zewnętrzne).
Taki układ przestrzenny umożliwia korzystanie przez społeczność lokalną ze szkolnej hali, niezależnie od szkoły. Budynek współtworzy zespół lokalnego centrum wraz z sąsiednim kościołem, przedszkolem, sklepami i stanowi obudowę parku, podnosząc jego walory przestrzenne.

authors

Krzysztof Banaszewski
Jan Strumiłło
Jakub Szczęsny
Ryszard Szczęsny

foto:
Błażej Pindor

by project advancement
rozwarstwianiesocmodernizmu_212782 Jacek_Damiecki_MAKROFORMY fot._Michal_Matejko CENTRALA_Ajnr_2m TG2016_2 tumblr_o7twb270Jh1ufnwhyo5_1280 12513924_10207178212108566_5717199827902586919_o outdoor_ring_blanket DSC_5227_POLIN_day2 De_Iacobis_Simone_09 1_probki HAN_SER_11mini LtC_2Wirkus night_out PZYZBA_13 render_z_gory_poprawiony_SM SDI_0598 michal jonca _BGF2543_AIR2 filizanka DSC_1005 DSC_0869 copy 11 Zamecznik_CENTRALA_01m rakowiec17 1606461_786350814724860_444746819_o skwer_w_pawilonie_strefa_parkour_1200px 1378676_166040136925676_648037791_n IMG_0361 DSC_0794mini Studio_b Illus_1 OHEL_front view_3 RM net 2 smile koncept zolty2 skwer2 7mini DSC_0726 copy 9 DSC_0404 NUKII_1 8 info2 keret_warsztaty_ksia_z_ka_test51 plakatroma 9_PODKOWA house_mockup_2_Jakub Szczesny czysta logo Sil_07 STAD render podstawowy 600 HOO 02schematy_przekro WROC render3 WWR 05 kro ele MHP impresja net4 036_3 007_3 vis2 VEN_proj_01 intro 009_2 TEST_zaproszenie2 024_1 wnetrze-005_pt cover makieta021 ele ikonka CERANOW house_Jakub Szczesny_view 3 030_1 centrala7x 035_1 015_3 polin3 mis_makieta 06_wz 001_1 002_3 031_6